Föreläsningar

HÖSTEN 2017

Föreläsningar öppna för medlemmar måndagar kl 14.00 på Kyrkbacksgården.
Ingen anmälan behövs till föreläsningarna. De är avgiftsfria. Tänk på, när du betalar avgift för parkering, att föreläsningarna kan hålla på två timmar eller längre om diskussionen blir livlig. Det är störande både för föreläsare och åhörare om någon lämnar lokalen innan föreläsningen är slut. Hörslinga finns.
För icke medlemmar inträde 50 kr.

18 september Min resa Värd Martina Pilling
Minoo Aktarsand, landshövding i Västmanlands län ger oss sin resa.

25 september Kyrkor, gårdar och folk i gamla Badelunda socken Värd Marianne Bejgren Bengt Wallén ger oss en bild av gamla Badelundabygden som bestod av två socknar, Furby och Badelunda. Dessa slogs ihop under reformationen till Badelunda socken. I mer än 400 år var Badelunda en självständig socken med Västerås som granne.

2 oktober Erik Hahr, arkitekten som formade Västerås Värd Björn Widell
Jan-Åke Alkeblad berättar om stadsarkitekten Erik Hahr. Många byggnader blev ritade av hans penna, men också möbler och inredning.

9 oktober Mälardalens Högskola 40 år Värd Nils-Johan Bergsjö
Paul Pettersson, rektor på Högskolan, talar om utvecklingen från starten 1977.

16 oktober Finlands tre krig Värd Marianne Bejgren
Erik Björklund berättar om Finlands tre krig mellan1939 och 1945 som innebar att nästan 100 000 unga män stupade. Vinterkriget, Fortsättningskriget och Lapplandskriget bevarade Finlands självständighet.

23 oktober Kreugerkraschen 1932 och den i Leman Brothers – en jämförelse
Värd Marianne Bejgren
Stefan Karlmark berättar om de senaste hundra årens två världsomspännande ekonomiska kriser och bakgrunden till dessa. Börskraschen 1929 och den i Leman Brothers 2008. Det finns mycket att lära av dem.

30 oktober Invitationsdepartementet – äta mat på kvällen och prata svenska
Värd Marianne Bejgren
Maria Lindelöf berättar om att invitationsdepartementet är en middagsförmedling där svensktalande personer bjuder hem personer som studerar svenska. Inget konstigare än mat, språk och möte. Vad har hänt sedan starten 2013 och vad behövs för ett inkluderande samhälle. .

6 november Västerås Science Park Värd Nils-Johan Bergsjö
Caroline Drabe,VD, berättar om vad som händer i dag och vilka resultat som har kommit från verksamheten under de senaste åren. Initiativet till Västerås Science Park kom från MdH 1997 och kallades först Teknikbyn.

13 november Donald Trumps språk i tal och twitter Värd Björn Widell
Olof Rubensson, universitetsadjunkt, ger oss en bild av Trumps språk.

20 november GMO och genteknik – tre infallsvinklar Värd Martina Pilling
Jenny Carlsson, handläggare på Gentekniknämnden, kommer att bl.a. besvara frågorna: Vad är GMO? Hur gör man en genetisk modifiering? Vad är senaste nytt? Etiska funderingar. Förhållandet lag och GMO.

27 november Beowulf – ett anglosvenskt epos
Värd Marianne Bejgren

David Burns, engelsman som bor i Sverige, talar om Beowulf som är ett 1400 år gammalt epos på fornengelska om en götisk hjälte som bestämt sig för att bekämpa ondskan. Eposet är samtidigt en borttappad pusselbit i den svenska kulturhistorien.

4 december Lästips från Västerås stadsbibliotek Värd Martina Pilling
Personal från Biblioteket ger oss ett axplock ur höstens böcker.

Programförslag i Stadsbibliotekets hörsal:

Dan Andersson i ord och ton med Biskop emeritus Clas Bertil Ytterberg, Rönnby-Stämmorna och Jan-Erik Eklund 20 september kl 15.00. Entré enligt Stadsbibliotekets annons. 

Skydda hjärtat med kost och livsstil 28 september kl. 18.00. Entré enligt Stadsbibliotekets annons. Man beräknar att var tredje medborgare i Sverige drabbas av hjärt- och kärlsjukdom eller stroke. Mycket kan vi göra själva för att motverka hjärt- och kärlsjukdom även om det ibland är genetiskt. Författaren Gun-Marie Nachtnebel berättar utifrån sin bok Hjärtvänlig mat.