Resor

Augusti – december 2018

 

Söndag 26 augusti
Västanå Teater, Anna Svärd – tredje delen av Löwensköldska ringen

”I den tredje delen av Löwensköldscykeln, Anna Svärd, tar Selma Lagerlöf en gruvlig hämnd på patriarkatet och dess enögda maktutövande, och det med skrattet och humorn som vapen. Det ligger ett löjets skimmer över prästen Karl-Arturs kompromisslösa sätt att följa det han upplever som sitt öde: att som Guds utvalde utföra det andliga uppdrag han tycker sig ha fått.
Det är intrigmakerskan Thea Sundler som drar ner Karl-Artur till botten och hans förra fästmö Charlotte Löwensköld kan bara betrakta spelet på avstånd. Istället är det Anna Svärd, gårdfari-handlerskan, som i den lilla gråa stugan får ta upp kampen mot Thea.
Det blir en bitter strid mellan dessa två kvinnor, där mannen till slut reduceras till ett bihang. Selma Lagerlöf är verkligen en storslagen berättare som ständigt överraskar oss, får oss att förundras, häpna och förskräckas. Inget mänskligt är henne främmande. Hon måste ha haft mycket roligt under arbetet med Anna Svärd.”

Leif Stinnerbom
Regissör, Västanå teater

Tider
10.30 Avresa från turistbusshållplatsen vid Västerås Central
13.00 Lunch på Alsters Herrgård
Ca 16.00 Föreställningen Anna Svärd börjar i Berättarladan, Rottneros
Biljetter på rad 9 – 12
Hemresa direkt efter föreställningen
Ca 23.00 Beräknad hemkomst till Västerås Central.

Fullbokad!
Reseledare: Kerstin Eriksson 0722-115820

********************************************************************************************************************************************************************

Onsdag 5 september
Carl Eldhs Ateljémuseum och Världsarvet Skogskyrkogården

Skulptören Carl Eldh (1873-1954) var en av Sveriges mest anlitade konstnärer under 1900-talets första hälft. I mer än tre decennier levde och arbetade han i den ateljé som idag är museum. Den ovanliga träbyggnaden ritades 1919 av Ragnar Östberg, arkitekten bakom Stadshuset i Stockholm, och rymmer flera hundra verk från Eldhs långa, verksamma liv. I museet finns statyetter från skulptörens studieår i Paris, porträttbyster och skisser samt förlagor till kända verk som Ungdom, Löparna, Titanen och Brantingsmonumentet, allt sparat som när Eldh själv levde där. Denna välbevarade miljö har få motsvarigheter i Europa och är därför ett intressant dokument över skulptöryrkets speciella villkor och en
framstående konstnärs liv.

 

Skogskyrkogården är en stark upplevelse året om. Dess arkitektur har sitt ursprung i själva platsen och landskapets uttryck – höjd och sänka, jord och himmel, skog och glänta. Gunnar Asplunds vackra ekonomibyggnad från 1923 inhyser numera Visitors center för världsarvet Skogskyrkogården. Här finns en utställning om världsarvet, information, butik och kafé.

När Skogskyrkogården tog sin form i början av 1900-talet var ambitionen att skapa något speciellt och banbrytande – en begravningsplats där natur och arkitektur bildar en harmonisk helhet.

Idag räknas Skogskyrkogården till en av den moderna arkitekturens viktigaste skapelser och finns dessutom upptagen på Unescos världsarvslista.

09.00       Avresa från bussterminalen, Västerås
10.45       Carl Eldhs Ateljémuseum – guidad visning
12.30       Avresa
13.00       Enskede Värdshus – buffélunch, kaffe och tårta
14.30       Världsarvet Skogskyrkogården – guidad visning
16.30       Avresa
Ca 18.00 Åter i Västerås

Anmälan skall vara SUV tillhanda senast 15 augusti

Kostnad 760 Kr. Skall vara SUVs resekonto PG 44 83 88-9 tillhanda senast 30 augusti

Reseledare Kerstin Eriksson 0722-115820   Gun Johansson 070-5431948

********************************************************************************************************************************************************************

Fredag 21 september
Blaxsta Vingård – Världens nordligaste vingård!

Belägen strax söder om Flen hittar vi Blaxsta gård med vinodling! Här får vi lära oss hur äkta kvalitetsviner framställs, skillnaden på naturliga viner, svavlade viner och ekologiska viner och odlingsförutsättningarna i Sverige. En mycket spännande och givande inblick om hur ett vin blir till från början till slut. Visningen innehåller också något häftigt smakprov!

Efter visning äter vi en fin avsmakningsmeny med säsongens råvaror på vingårdens restaurang Kung Blacke: Menyn är baserad på genuina, lokala råvaror som Blaxsta odlar själva runt restaurangen. En upplevelse som naturligtvis serveras med viner!

Till desserten är vi lovade ett smakprov av det exklusiva vinet “Vidal icewine” som gården vunnit guld i VM med. Den kostar normalt 4000:-/liter!

“Till synes många små bagateller som tillsammans resulterar i en rogivande gastronomisk livsnjutning, där allt från sköna ryggvänliga stolar, utsikt, design, miljö, service, maten och harmonin gör att måltiden blir extra minnesvärd.”

10.00       Avresa från bussterminalen, Västerås
11.45       Blaxsta Vingård med visning, smakprov och lunch med vin
14.45       Avresa
16.30       Åter i Västerås

Anmälan skall vara SUV tillhanda senast 15 augusti

Kostnad 1080 Kr. Skall vara SUVs resekonto PG 44 83 88-9 tillhanda senast 30 augusti

Reseledare Gun Johansson 070-5431948   och   Annica Brehmer 070-8283829

********************************************************************************************************************************************************************

Tisdag 9 oktober
WestmannaArvet

Västmanlands läns museums föremålsarkiv i Hallstahammar innehåller ca 60.000 föremål. Allt från arkeologiska fynd till verktyg, möbler och kläder. Allt detta i ett av landets modernaste magasin, inrymt i Bultens gamla lokaler.

Vi får guidad visning under ca 1 – 1,5 timme.
Därefter dricker vi kaffe med smörgås på Skantzens Kanalmuseum.

09.00       Avresa från bussterminalen, Västerås
Visning, kaffe och smörgås
Ca 13.00 Åter i Västerås

Anmälan skall vara SUV tillhanda senast 14 september

Kostnad 350 Kr . Skall vara SUVs resekonto PG 44 83 88-9 tillhanda senast 30 september

Reseledare Christina Jönsson 076-139643   och Annica Brehmer   070-8283829

********************************************************************************************************************************************************************

Torsdag 25 oktober
Sandgrund Lars Lerin

Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarell-konstnär och en av de mest framstående i världen. Samtidigt har han blivit omåttligt populär genom de TV-program han medverkat i. Som konstnär arbetar han också i andra tekniker än akvarell. I Karlstad, i den ombyggda restaurangen Sandgrund, finns Lars Lerins permanenta konsthall. Här kan man se hans utställning året om, och här visas även utställningar av speciellt inbjudna konstnärer inom olika former.

Lars Lerin är även författare med en helt egen stil.

Sedan sin debut 1983 med Utpost har han

publicerat över 50 verk i bokform.

Upphovsätt Lars Lerin

08.45       Avresa från bussterminalen, Västerås
11.30       Elite stadshotellet Karlstad – lunch
13.00       Sandgrund Lars Lerin – visning
Därefter tid att se sig om på egen hand
15.00      Avresa
Ca 17.30 Åter i Västerås

Anmälan skall vara SUV tillhanda senast 30 september

Kostnad 650 Kr. Skall vara SUVs resekonto PG 44 83 88-9 tillhanda senast 10 oktober

Reseledare Kerstin Eriksson 0722-115820     Christina Jönsson 076-139643

********************************************************************************************************************************************************************

 

Söndag 11 november
Don Quijote på Folkoperan

En fyrahundra år gammal roman och en i Sverige nästan aldrig spelad opera får nytt liv på Folkoperan. Inspirerad av Gustave Dorés illustrationer skapar regissören Carl Johan Karlson en normkreativ uppsättning där gränserna mellan det romantiska, groteska, löjliga och blodigt allvarliga luckras upp.

1910 uppfördes Massenets opera för första gången. Riddaren Don Quijote och hans trogne Sancho Panza slåss mot väderkvarnar, räddar änkor och bortsprungna katter. Don Quijote står för ett gammaldags riddarideal och har en brinnande övertygelse. Genom tiderna har verket tolkats och omtolkats – är han en idealist, romantiker, fundamentalist eller lider han helt enkelt av en psykos och borde få vård?

Denna hallucinatoriska berättelse har lockat Carl Johan Karlson och scenograf Magdalena Åberg till en tolkning där alla tider blandas och där Gustave Dorés klassiska illustrationer inspirerar till en svartvit kontrastfylld värld. I rollerna ser vi bland andra Lars Arvidson, Marcus Jupither och Katija Dragojevic.

13.30       Avresa från bussterminalen, Västerås
16.00       Föreställningen av Don Quijote börjar på Folkoperan. Biljett på parkett rad 3-6
Ca 19.00 Smörgås och dricka vid bussen samt hemresa
Ca 21.30 Åter i Västerås

Anmälan skall vara SUV tillhanda senast 1 oktober

Kostnad 780 Kr. Skall vara SUVs resekonto PG 44 83 88-9 tillhanda senast 18 oktober

Reseledare Kerstin Eriksson 0722-115820     Gun Johansson 070-5431948

********************************************************************************************************************************************************************

Fredag 16 november
Det gamla tryckeriet och Kingdom Miniatur
 

Det gamla tryckeriet i Eskilstuna är ett levande museum som visar hur man producerade trycksaker för över 100 år sedan. Här visas ett historiskt grafiskt handarbete med lösa trä– och blytyper. Boktryck i digel– och cylinderpressar med handkraft. Medan vi dricker kaffe och äter smörgås får vi höra om det gamla tryckeriet och tryckerikonsten. Därefter får vi själva, i mindre grupper, prova på att sätta och trycka med de gamla metoderna.

Kingdom Miniature i Kungsör.

Här bygger man en modelljärnväg i skala 1/87 med inspiration från olika delar av Sverige. Vi kommer att känna igen några landmärken och byggnader. Den delen som nu står färdig är vad man kallar Norrland, det är en del av anläggningen som är 50 kvadratmeter stor och innehåller Åreskutan, Lapporten, Malmbanan och Dalhalla för att nämna några kända platser. Man har också en bit av europaväg 4 med Högakustenbron som ett stort landmärke i den östra delen.

Det är mycket trafik på de 550 meter räls och det är totalt 24 tågset som samsas på anläggningen.

Även lastbilar, bilar och invånare finner vi i landskapet. Och Kungariket växer varje dag….

09.15       Avresa från bussterminalen, Västerås
10.00       Det gamla tryckeriet – kaffe och smörgås. Introduktion och prova på.
12.30       Avresa
13.00       Kungsudden – lunchbuffé
14.30       Miniatyr Kungariket
16.30       Avresa
Ca 17.00 Åter i Västerås

Anmälan skall vara SUV tillhanda senast 22 oktober

Kostnad 650 Kr. Skall vara SUVs resekonto PG 44 83 88-9 tillhanda senast 31 oktober

Reseledare Kerstin Eriksson 0722-115820

********************************************************************************************************************************************************************

Lördag 8 december
Opera på Skäret – Julkonsert och Julmarknad

När detta programblad trycks är tider och program inte klara för denna utflykt. Biljetter finns dock bokade och vi vet att tidigare års Julkonsert på Opera på Skäret varit omåttligt populär!

Så fort Opera på Skäret har alla detaljer klara kommer ni att hitta informationen på hemsidan suvaros.se
Anmälan senast 8 oktober.

Reseledare Christina Jönsson 076-139643

********************************************************************************************************************************************************************

Vill du vara med i reseutskottet och planera våra resor?

Kanske vara Reseledare på resorna?

För mer info hör av dig till Kerstin Eriksson 0722-115820