Föreläsningar


Föreläsningar öppna för medlemmar måndagar kl 14.00 i Växhuset.
Ingen anmälan behövs till föreläsningarna. De är avgiftsfria. Tänk på, när du betalar avgift för parkering, att föreläsningarna kan hålla på två timmar eller längre om diskussionen blir livlig. Det är störande både för föreläsare och åhörare om någon lämnar lokalen innan föreläsningen är slut. Hörslinga finns.
För icke medlemmar inträde 50 kr.

Angående pausfika i samband med föreläsningarna.
Biljett till kaffe med kaka köps i caféet innan föreläsningen börjar.
Detta gäller också för endast kaffe. Allt finns uppdukat och betalningen
måste vara gjord före pausen.

 

HÖSTEN 2019

 

”Gulstrupig tukan”.
Foto Anders Geidemark, som den 21 okt. berättar om sina uppdrag i när och fjärran.

16 september ”I skuggan av Natan – Kan man ärva sorger?”
Värd Christina Norén Svensson

Omi Söderblom har gått igenom hemliga arkiv, sjukhusjournaler, farfaderns minnesblad och annat privat material då hon skrev boken om sin farfar Helge. Ärver vi sorger? Läker tiden alla sår? Är det förflutna dött? Om detta talar Omi Söderblom, domare vid Svea hovrätt och barnbarnsbarn till den internationellt kände ärkebiskopen Natan Söderblom (1866-1931). Hon arbetar nu med en bok om sin farfars mor Anna Söderblom, född Forsell (1870-1955).  

23 september ”Goliatmusseronen, världens dyraste matsvamp”
Värd Christina Norén Svensson

Niclas Bergius, svampkonsulent vid länsstyrelsen visar bilder och talar om Goliatmusseronen, som växer vild framför allt i de norrländska skogarna. Svampen, som är eftertraktad, exporteras i stora mängder till Japan, där man betalar 10 000 kronor kilot för den. Omkring år 2000 upptäcktes att den svenska goliatmusseronen är identisk med den i Japan mest eftertraktade och dyraste matsvampen ”matsutake”.  Så började exporten av färsk goliatmusseron från Norrland till Japan.

30 september ”Det nya Sydafrika – 25 år som demokrati.”                    
Värd Martin Helander

Med Nelson Mandela vid rodret var Sydafrika världens mest hyllade demokrati- och försoningsprojekt. Idag är landet sargat av politisk vanskötsel, ekonomisk kris och insikten om att det inte var riktigt så enkelt att gå vidare som många trodde efter apartheids fall. Vad var det egentligen som gick snett och hur ser Sydafrikas framtid ut?
Andreas Karlsson är journalist och författare, bosatt i Sydafrika. Han har bland annat skrivit böckerna Det nya Sydafrika och Sydafrikas Historia.

7 oktober      ”Trädgårdens näringsliv”.     
Värd Uno Gäfvert

Har ni tänkt på var näringen i ekologiska- och KRAV-märkta gödselmedel kommer ifrån? Det frågar Tom Ericsson, pensionerad forskare och lärare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och även privat en passionerad odlare.
Ur trädgårdsboken ”Gödsel – Om trädgårdens näringsliv”: ”Det allra viktigaste är att vi ger tillbaka den näring vi tar från jorden när vi odlar. Och att vi gör det på ett klokt sätt.”
Dagens föredrag handlar om hur vi bör tänka och agera för att gödsla på rätt sätt.

14 oktober  ”Västmanland i litteraturen – en historisk exposé från 1200-talet fram till våra dagar”                        
Värd Christina Norén Svensson                                       

I ord och ton skildrar poeten Lars Renvall och trubaduren Johan B Andersson Västmanlands litteratur genom seklerna. En lärorik och underhållande resa från Petrus de Dacia till Pugh Rogefeldt. 

21 oktober     ”Uppdrag i när och fjärran”                                        
Värd Sören Salholm  

Anders Geidemark, en av Sveriges främsta naturfotografer, bor med sin familj i sitt barndomshem utanför Hallstahammar. Han har jobbat professionellt som fotograf, skribent, föreläsare, fotolärare och bildredaktör sedan 1988. Han är en berättare i ord och bild, har givit ut flera böcker och skriver just nu på en ny. Han har skildrat bland annat den nordiska skogsnaturen, Island, Nordnorge och Svalbard.

28 oktober   ”Nina Benner–Andersson  –  en rösträttspionjärs spännande liv”        
Värd Martin Helander

Nina Benner-Anderson (1865-1947) var en av Västerås ledande rösträttspionjärer i början av 1900-talet och hon invaldes 1912 som första kvinna till stadsfullmäktige. Vem var hon och vilka var hennes drivkrafter?Johan Andersson, arkivarie vid Västerås stadsarkiv, skildrar Ninas spännande livsöde, rösträttskampen och vägen till politiskt inflytande för kvinnor.

4 november ”Povel Ramel”
Värd Christina Norén Svensson

Povel Ramel, en av Sveriges absolut största artister torde genom sina klassiska texter, kompositioner och revyer vara allmänt känd bland alla svenskar oavsett ålder. När gjorde han sin debut i privata eller officiella sammanhang? Var det som trettonåring, som sjuttonåring eller var det strax innan han skulle fylla tjugo? Om detta samt hans uppväxtår plus mycket mera kommer Claes Tillander att kåsera och dessutom bjuda på en hel del musik. Inspelningar som ni i många fall aldrig hört tidigare.                

11 november ”Solenergi
Värd Nils-Johan Bergsjö

Bengt Stridh disputerade i materialvetenskap vid Uppsala Universitet 1987. Han var anställd 1988-2018 vid ABB Corporate Research. Från 2015 adjungerad universitetslektor på deltid inom solcellsystem vid Mälardalens högskola (MDH) och från oktober 2018 heltidsanställd som universitetslektor vid MDH.
Bengt Stridh kommer att berätta om solceller för produktion av el. Status idag i världen och i Sverige. Är det lönsamt att investera i solceller i Sverige?
                       
18 november ”Kan ekonomiska krascher förutses?
Värd Gunnar Holmdahl

Vad utlöser finanskrascher? Vad kan man lära av tidigare krascher och kan man undvika dem?
Stefan Karlmark, en uppskattad föreläsare vid SUV, är pensionerad åklagare med miljö och ekonomisk brottslighet som specialitet.

25 november ”Årets boktips”
Värd Christina Norén Svensson

En uppskattad tradition vid SUV är att bibliotekarier vid Västerås Stadsbibliotek presenterar ett urval av årets böcker och berättar om höstens nyheter. I år medverkar Anna Duberg, Gunnel Arvidson Nilsson och Hanna Jenssen.
                      
2 december
   ”Kvinnors musik – framförd av kvinnor”
Värd Nils-Johan Bergsjö

Maria Paulson, Anna Paulson och vår egen SUV-kör medverkar.  

Maria Paulson är musikdirektör och leder SUV-kören. Hon har också en duktig dotter, som heter Anna Paulson och har studerat på Lilla Akademien, en specialskola för begåvade musikstudenter. I höst fortsätter hon sin utbildning på Mälardalens Högskola med inriktning kammarmusik.
Vi kommer att få lyssna till körsång och violinmusik.

Närmare 150 åhörare vid SUV-program den 1 april 2019