Jubileum 15 mars 2024

Allt började med Inga Forsberg
– Hade inte Inga Forsberg funnits hade vi kanske inte suttit här idag och firat, sade styrelsens ordförande Gunnar Hilding i sitt välkomstanförande när SUV firade sitt 40-årsjubileum i Växhusets konsertsal måndagen den 15 mars 2024. Närmare 180 medlemmar fanns på plats och bjöds på alkoholfritt bubbel och kaffe med tårta.
Gunnar Hilding framhöll vikten av att föreningen redan från starten 1984 satsade på en bred kursverksamhet med pensionerade lärare och annat kunnigt folk från närings- och föreningslivet i Västerås. Studieverksamheten med Folkuniversitet i Uppsala stöttade vår förening från start och vi växte snabbt under årens lopp med många kurser, föreläsningar och studieresor.
– Styrelsen fick arbeta hårt 2018-19 med att rädda föreningens ekonomi efter att statsmakterna kraftigt dragit ned på det ekonomiska stödet 2017. Föreningens medlemmar ställde lojalt upp och betalade betydligt mer än tidigare för medlemskap, kurser, föreläsningar och resor.
– 2019 hade föreningen lyckats bygga upp en stabil ekonomi. Sedan dess har vi kunnat stå på egna ben och överlevt tre svåra pandemiår och snart två av samhällsekonomisk kris, fortsatte Gunnar Hilding, som var övertygade om att föreningen kommer att leva vidare i ytterligare många år.

 

Mörk framtidsbild
Kriget fortsätter

Den kände SVT-journalisten Bert Sundström gav en mörk och dyster framtidsbild av Rysslands anfallskrig i Ukraina. Det skedde inför 180 seniorer från Senioruniversitet Västerås, som firade sitt 40-årsjubileum i Växhusets konsertsal fredagen den 15 mars 2024.

 -Kriget har pågått i mer än två år och ett par hundra tusen människor har mist sina liv. Jag ser tyvärr inget slut på dödandet och den meningslösa förödelsen, sade Bert Sundström. Det nära två timmar långa föredraget om Rysslands tusenåriga blodiga historia och den pågående invasionen av Ukraina gav åhörarna en djup inblick i den ryska folksjälen.

Den kände TV-journalisten Bert Sundström ser mörkt på Rysslands krigiska politik gentemot västvärlden. Ukraina är bara första landet som ska erövras, säger han.

500 års förtryck
-Ryssarna har under de senaste 500 åren levt under diktatoriskt förtryck, som började med den blodiga tsaren Ivan den förskräcklige och fortsatte med Peter den store och en rad andra enväldiga tsarer, sade Bert Sundström.
-När sedan den ryska revolutionen bröt ut 1917 fortsatte förtrycket under Lenin, Stalin och andra sovjetiska kommunistledare. Efter starten av Perestrojkan 1985 och Sovjetunionens fall 1991 trodde många att eländet skulle ta slut, men efter Jeltsin tog Putin över efter nyåret 2000 och förtrycket blev ännu värre, påpekade Bert Sundström.

Finland rustade
Han ansåg att västvärlden har varit godtroget och ansett att det Kalla kriget var över och en fredligare värld skulle uppstå med Putin. I stort sett alla länder utom Finland rustade ned och såg fram emot fredliga kontakter med ryssarna. Finnarna visste mer om Ryssland och behöll sin militära beredskap mot öst.
-Jag har under mina 22 år i Ryssland förundrats över att ryssarna har accepterat att vara förtryckta och förnedrade av sina ledare. Hur de under hundratals år har funnit sig i att leva i armod och aldrig känna sig fria.

En paradox
-Situationen i Ryssland kan ses som en paradox där en majoritet av folket finner sig i ett auktoritärt styre samtidigt som de måste känna ett behov av samma frihet som i väst. Den ryska folksjälen är och förblir en gåta för mig, säger han.
-Putin har genom sitt totala maktmonopol fått ryssarna att tro på att en helt ny tid står inför dörren med ett stort och starkt Ryssland som vinner respekt i väst. Ryssarna vill behålla sin särart och stå över oss i västvärlden eller åtminstone stå på samma nivå.

Historien går igen
-Osökt tänker jag på Peter den store, som under 43 års tid som tsar drog ut ryssarna ur 1600- och 1700-talets mörker, konstaterade Bert Sundström.
Enligt Bert Sundström har Putin på drygt 20 år lyckats införa alla diktatoriska parametrar. Ett icke existerande civilsamhälle, inga politiska partier, inget fungerande parlament, ett icke fungerande rättsväsende, ofria medier och ett maktfullkomligt presidentstyre på livstid.

Avlägsen fred
Att ge ryssarna ett västerländskt styre och synsätt tror Bert Sundström kommer att ta många år att förverkliga. Kriget i Ukraina kommer tyvärr pågå under lång tid framöver, anser han.
-Putin kan endast besegras på slagfältet. Ger väst upp sitt militära stöd till Ukraina är risken stor att landet långsamt går under.

Putins slutmål
-Putin fortsätter sedan sitt målmedvetna arbete med att återskapa någon som liknar det forna Sovjetunionen. Det är Putins slutmål, säger Bert Sundström. Han ser med stor oro på framtiden. Att situationen skulle förändras i positiv riktning om Putin försvann tror han inte alls på.
-Skulle Putin försvinna finns det en rad ryska politiska toppar som har en ännu värre syn än Putin på hur västvärlden ska behandlas.

 

Veteranerna
Tillsammans har Birgitta Olsson och Sylvi Larhed ägnat närmare 50 år av ideellt arbete vid Senioruniversitet Västerås (SUV). Birgitta började i slutet av 1990-talet med att sköta reseutskottets. ekonomi. Ett grannlaga arbete som hon har skött på ett utmärkt sätt. Birgitta slutar i vår med ålderns rätt på föreningens expedition i Växhuset.

De båda SUV-veteranerna Birgitta Olsson (t.v.) och Sylvi Larhed vid föreningens jubileumsfest

Sylvi Larhed började något år senare i början av 2000-talet med utskotts- och styrelsearbete. Ganska snart blev hon föreståndare för föreningens expedition. Häromåret slutade hon detta ideella arbete, som hon har utfört med stor noggrannhet.

Föreningens ordförande Gunnar Hilding tackade de båda damerna för deras fina arbete fredagen den 15 mars 2024 när SUV firade sitt 40-årsjubileum i Växhusets konsertsal.

 

 

 

Text och foto: Gunnar Hilding