Hänt hos SUV

Lysande om Lars Gustafsson

Erik Jersenius, VLT: s kulturredaktör, höll ett lysande föredrag om författaren och filosofen Lars Gustafsson när höstens SUV-föreläsningar startade måndagen den 14 september i Växhuset.


Det var en annorlunda terminsstart på grund av corona-pandemin. Närmare 40 åhörare var på plats i konsertsalen. En måndagsföreläsning brukar normalt locka över 100 personer. Det finns plats för maximalt 50 åhörare i lokalen denna höst.
Rubriken på Erik Jersenius föredrag var ”Den fantastiske herr Gustafsson. Under sin tid som författare hann Lars Gustafsson med att ge ut 100 litterära verk. Han var en mångsysslare som skrev både noveller, romaner och dikter.
Handlingen i flera av hans verk placerades i den västmanländska bygden. Lars Gustafsson gjorde sin romandebut 1957 och gav ut sitt första diktverk 1962.
Han inspirerades tidigt av 1900-talets mest betydande filosof, österrikaren Ludwig Wittgenstein, som lade fram en rad filosofiska teorier om språkets betydelse för samhällsutvecklingen.
Lars Gustafsson drogs också till ”40-talisterna” med Werner Aspenström och Stig Dagerman som förgrundsgestalter.
Efter att ha skrivit sitt mest centrala verk ”Pentalogin”, som består av fem romaner, blev Lars Gustafsson filosofiprofessor i Austin i USA. Denna tid blev något av en pånyttfödelse för honom i sitt breda författarskap.
Västeråsfödde Lars Gustafsson avled 2016 i en ålder av 79 år.

Bildtext: Erik Jersenius, VLT:s kulturredaktör, gav en målande skildring av västeråsförfattaren Lars Gustafsson mångfacetterade liv.
Publicerat 2020-09-15

Här hittar du tidigare reportage