Hänt hos SUV

SUVs 40-årsjubileum!
Här kan du titta på mingelbilder och läsa om föreläsningen med Bert Sundström, ordförandes välkomsttal och avtackning av veteraner från vårt jubileums-evenemang 15 mars 2024.

 

 

Mingelbilder från jubileum 15 mars

Läs om evenemanget 15 mars

 

 

———————————————————-

Unik bok om unikt åkeri

Ann-Christine Kihl och Lars Gren från Västmanlands Kulturmiljöförening berättar en spännande historia om hur tre generationer drev legendariska Eks Åkeri i Västerås under 100 år. De drygt 80 medlemmar som var på Västerås Senioruniversitets måndagsföreläsning i Växhuset den 18 mars 2024 fick följa med de båda författarna på en växlingsrik resa med åkeriet.

Allt började med farfar Knut Ek när han 1923 öppnade åkeriet i kvarteret Livia vid Västgötegatan 6 i Västerås. Flyttarna blev många under de 100 åren.
1930 fick alla vagnar och hästar flyttas till Lindängen vid Kopparlunden. 1939 var det dags för den tredje flytten till Gideonsbergs gård. Farfar Knut avlider 1944 och sonen Alvar tar över åkeriet med alla åkdon och hästar som ofta trafikerar gatorna i stan och landsbygden runt Västerås.

Västeråsarna Ann-Christine Kihl och Lars Gren har skapat ett unikt tidsdokument med boken om Eks Åkeri, som verkade i Västerås under ett hundra år.

Inslag i gatubilden
Staden växer och åkeriet med alla sina hästar passar inte riktigt in i en modern stadsmiljö med alltfler bilar. Ännu en flytt sker 1952 och då till Rocklunda gård. Samma år tar sonsonen Sven över åkeriet. Slutligen bär det av till Åkesta gård mellan Västerås och Skultuna.

Hästarna lämnar
1986 lämnar de sista hästarna åkeriet, som blir alltmer motoriserat med mindre lastbilar. Slutligen läggs åkeriet ned 1994 och Alvar Ek avlider tre år senare. Kvar är nu sonsonen Sven Ek. Han börjar hängivet skapa ett vagnmuseum i Åkesta. En gärning som gör att han 2008 koras till Årets kulturbevarare av Västmanlands kulturmiljöförening.

Till Strängnäs
91 år gammal säljer Sven Ek hela museet 2022 och en lokal kulturgärning upphör. Museets samling av 92 ekipage, som består av resvagnar, slädar och fraktvagnar från 1800- och 1900-talen, transporteras till Strängnäs där köparen finns.

Pampig bok
Innan den unika samlingen såldes dokumenterades den i text och bild av Ann-Christine Kihl och Lars Gren. Det blev en läsvärd och pampig bok på drygt 200 sidor. I den finns många   spännande och intressanta berättelser från det 100-åriga åkeriets historia i Västerås.

Många timmar
Båda författarna har lagt ned många timmar för att kunna återberätta detta lokala kulturarv. Boken heter ”Forna dagars åkdon – 100 år på kuskbocken i Västerås”. Utgivare är Kulturmiljöföreningen i Västmanland. Detta tidsdokument berättar om tre generationers växlingsrika och ibland dramatiska liv med åkeriets alla hästar. Boken är fylld med unika fotografier från förr och nytagna bilder på museets vagnar och hästutrustningar.

Text och bild: Gunnar Hilding

 

Här hittar du tidigare reportage