Senioruniversitetets 40-åriga historia

Pedagogisk eldsjäl grundade Senioruniversitet

Utan Inga Forsbergs stora engagemang för folkbildning för pensionärer hade vi kanske inte haft något Senioruniversitet i Västerås. Nypensionerad tog hon 1984 initiativet och startade tillsammans med några andra seniorer i stan Sveriges andra pensionärsuniversitet.

Uppsala först
Uppsala var först ut 1979 med ett universitet för äldre med inspiration från Frankrike. Hösten 1984 startade vår förening, som då hette Västerås Pensionärsuniversitet, studierna med 50 pensionärer och åtta studiecirklar. De första ämnena var isländska sagor och svensk 30-talslitteratur.

Stort kontaktnät
-Mamma hade ett stort kontaktnät i Västerås efter många år som skolkurator och SYO-konsulent på Rudbeckianska skolan. Hon hade också ett brinnande intresse för folkbildning främst för äldre och fick snart kontakt med Studiefrämjandet i Uppsala, som hade startat landets första pensionärsuniversitet, säger dottern Eva Söderling.
-De första som undervisade på pensionärsuniversitetet i Västerås var arbetskollegor från skolans värld, men hon hade också många kontakter med folk från stadens närings- och föreningsliv som ställde upp som lärare, fortsätter Eva Söderling.
-Mamma, som var född 1919, pensionerade sig vid 65-års ålder och drog omgående igång det som snart skulle bli Västerås pensionärsuniversitet. Hon ledde sedan föreningen som ordförande fram till och med 1992. Mamma gick bort 2015, en vecka innan hon skulle fylla 96 år, slutar Eva Söderling.

Officershuset
De första studielokalerna skapades i Officershuset vid Karlsgatan där stadens officersfamiljer tidigare hade bott sedan det byggdes 1905.
Kursverksamheten växte stadigt år från år. Kön av studietörstande seniorer i Västerås blev allt längre. Efter att de första kurserna dragit igång under 1985 – 86 startade föreningen med ett begränsat antal föreläsningar. Många riksbekanta föreläsningsprofiler gästade oss. Efter något år kom även resorna igång. Många intressanta resmål har utforskats av våra seniorer under årens lopp.
Många som undervisade på pensionärsuniversitetet under de första åren var pensionerade lärare, som vill fortsätta sin pedagogiska bana på ålderns höst.

Jubileumsår
1989 firade föreningen sitt femårsjubileum i Kårhuset på Mälardalens högskola i Västerås.
1994 var det dags för tioårsjubileum. Det noterades i VLT att föreningen hösten samma år hade 500 medlemmar och ett 30-tal studiekurser. Högtiden firades på Stadshotellet med tal av grundaren Inga Forsberg, som hade varit ordförande under åren 1984 – 1992.
2004 hölls ett 20-årsjubileum i Konserthuset. Föreningens dåvarande ordförande Lars Höglind och dåvarande landshövdingen Mats Svegfors i Västmanland höll tal och elever från kammarmusiklinjen på Mälardalens högskola underhöll.
2014 firades föreningens 30 år. Denna gång med högtidstal av dåvarande ordföranden Stig Wahlström och biskop emeritus Claes Bertil Ytterberg i Odd Fellows lokaler på Källgatan.

Trångbodda
I takt med seniorernas ökade studiehunger blev lokalerna i Officershuset allt trängre. 2007 skedde därför flytten till Länsförsäkringar Bergslagens huskomplex vid Källgatan. Där hyrde föreningen rymliga lokaler till och med 2016. Efter ett årslångt mellanspel 2017 på Smedjegatan 13 med försvagad ekonomi slog sig föreningen slutligen 2018 ned i Växhuset.

125-årig skola
Sedan 1996 har Växhuset varit ett kultur- och utbildningshus för stadens föreningsliv. Den 100 000 kvadratmeter stora skolbyggnaden togs i bruk 1919 då en elektroteknisk fackskola startade där. 1957 bytte skolan namn till Västerås högre tekniska läroverk, som ombildades till ett tekniskt gymnasium 1963.
Skolan döptes sedermera till Zimmermanska skolan efter den svenske el-ingenjören Gösta Vilhelm Zimmerman, som arbetade på Asea 1935 – 36. Han var en av förgrundsgestalterna inom svensk el-teknik på 1950- och 1960-talen.

Rekordåret 2009
Under 2009 blomstrade studierna rekordartat. Föreningen hade 1 356 medlemmar och 172 studiecirklar med 2 626 deltagare genomfördes. Föreningen arrangerade detta år 23 föreläsningar med 3 509 åhörare.

Egen finansiering
2017 lade statsmakterna om hela bidragsystemet. Föreningen tvingades förändra sin ekonomi och medlemmarna fick kraftigt höjda medlems- och kursavgifter.
Efter inflyttningen 2018 i Växhuset skapades ändamålsenliga studielokaler och efter denna nystart började verksamheten åter växa. Under 2019 anordnades ett 70-tal studiekurser med cirka 1 300 deltagare. Under samma år arrangerade föreningen 24 måndagsföreläsningar och ett dussin studieresor.

Svåra år
Sedan kom de svåra pandemiåren 2020 – 22 och det samhällsekonomiskt bekymmersamma året 2023. Föreningen har fortsatt att oförtrutet bedriva sin kursverksamhet på samma sätt som tidigare, fast i reducerad form. De fyra tunga åren har dock fortsatt att sätta sina spår i verksamheten. Under jubileumsåret 2024 anordnas färre kurser, föreläsningar och resor. Föreningens medlemsantal har sjunkit, men vi hoppas snart på bättre tider.

35 senioruniversitet
Senioruniversitetet Västerås är ett av 35 senioruniversitet i landet. Dessa är ideellt arbetande och politiskt obundna. Senioruniversiteten är knutna till studieförbundet Folkuniversitetet. Folkuniversitetet är i sin tur bildat av stiftelsen Kursverksamheten vid universiteten i Stockholm, Uppsala, Lund, Göteborg och Umeå.

Nytt jubileumsår
I år är det dags för ett nytt jubileum. Denna gång firar föreningen sin 40-åriga tillvaro med en fest för alla medlemmar i Växhuset. 200 medlemmar har anmält sig för att lyssna till rysslandskännaren och SVT-reportern Bert Sundström, som ska berätta om dagens politiska situation i Ukraina och Ryssland. Det bjuds då på alkoholfritt bubbel, kaffe och tårta. Flera medlemsaktiviteter kommer under jubileumsåret 2024.

Text: Gunnar Hilding
Bild: Gunnar Eriksson (1986)

Inga Forsberg

 

 

Inga Forsberg var en av landets första skolkuratorer och blev sedan SYO-konsulent på Rudbeckianska skolan i Västerås innan hon tog sig an och bildade  Västerås Pensionärsuniversitet. Bilden är tagen 1986 på föreningens kansli i Officershuset.